Участь УС ПГС у засіданні Комітету ВРУ з питань євроінтеграції (17 січня 2018 року)

17 Січня 2018

17 січня 2018 року представники УС ПГС долучилися до засідання Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції за участі Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції І.Климпуш-Цинцадзе. У засіданні також взяла участь Директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції О.Стефанішина, а також заступники міністра, що відповідають за питання європейської інтеграції, з ключових міністерств з точки зору виконання Угоди про асоціацію – МЗС, Мінекономрозвитку, Мінюсту, Мінагропроду, Мінприроди, Міненерговугілля, Мінінфраструктури та інших.

Народних депутатів та присутніх найбільше цікавила доля Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, який був затверджений Урядом в жовтні 2017 року, але досі не оприлюднений, а також бачення урядової сторони щодо основних здобутків у сфері євроінтеграції у 2017, існуючих у цій сфері проблем та пріоритетних планів на 2018 рік, насамперед у контексті законодавчого наближення до норм ЄС.

Віце-прем’єр-міністр запевнила, що План заходів з виконання Угоди, який має близько 700 сторінок та 2 тис. пунктів, проходить остаточні внутрішні процедури відпрацювання і незабаром буде оприлюднений, втім конкретних термінів вказано не було.

За дорученням І.Климпуш-Цинцадзе, Урядовий офіс готує Дорожню карту адаптації законодавства України до права ЄС. Прозвучала обіцянка офіційно презентувати цей документ у лютому 2018 року. Даний документ складатиметься зі списку законопроектів, які вже знаходяться на розгляді ВРУ, а також графіку подання до Парламенту урядових законопроектів у сфері євроінтеграції.

Обговорювалися також роль Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції, питання інституційної спроможності урядових структур, насамперед Урядового офісу, у забезпеченні євроінтеграційного напряму, питання доступності перекладів актів ЄС. Зокрема, Урядовий офіс пообіцяв оперативно передати наявні переклади для розміщення на сайті Верховної Ради.

Заступники міністрів, відповідальні за питання європейської інтеграції також повідомили присутніх народних депутатів та інших учасників про результати 2017 року і плани на 2018 у контексті виконання Угоди про асоціацію.

Відео з виступом на засіданні Комітету Віце-прем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції І.Климпуш-Цинцадзе розміщений на You-tube каналі Рада-ТВ.